Beweegadvies, sport en sportblessures
In onze samenleving, waarin wij veel zitten – de gemiddelde Nederlander zit 5 1/2 uur per dag, het meeste van alle Europeanen – worden wij voortdurend er op gewezen voldoende te bewegen. “Zitten is het nieuwe roken” is de uitdrukking die je steeds meer leest in de gezondheidsliteratuur en in medische vakbladen. Er is een beweegnorm ingesteld: een half uur per dag sportief bewegen.
Al deze initiatieven om ons aan het bewegen te krijgen leiden ook tot risico’s: blessures liggen op de loer, waardoor u weer een tijd niet kunt sporten. Zeker als mensen weinig ervaring hebben met sportief bewegen lopen ze een groot risico om geblesseerd te raken. Bovendien is het voor beginnende sporters vaak lastig om een voor hen gezonde mate van inspanning te plegen. We beginnen vaak veel te fanatiek, waarna er veel klachten – spierpijn is wel het minste – ontstaan. Dat is niet erg motiverend, waardoor we dan weer snel onze goede voornemens “vergeten”.
Kortom: Welke sport is geschikt voor mij, en voor welke sport ben ik geschikt? Waar heb ik plezier in? Want zonder plezier in bewegen gaat niemand dit een leven lang “volhouden”. Want zo gaat het dan voelen: volhouden.
Het sportmedisch geschiktheidsonderzoek is een manier om uit te vinden wat voor u goede, gezonde en voldoende belastende manieren zijn om sport en spel te bedrijven. Daarbij spelen twee vragen een belangrijke rol: waar heb ik plezier in, en welke bewegingen zijn geschikt voor mijn lijf? Gun uzelf een goede start van uw beweegvoornemens en begin met een analyse van uw mogelijkheden en wensen en kom op deze manier samen tot een uitgebalanceerd beweegplan.
Jarenlange ervaring in het geven van voorlichting en onderwijs over deze onderwerpen is in de praktijk aanwezig, en zo nodig worden experts van buiten de praktijk ingeschakeld vanuit het netwerk van algemene en gespecialiseerde fysiotherapeuten die u hierbij kunnen ondersteunen.
Mochten er bij het sporten dan toch klachten, pijntjes, of langdurige blessures ontstaan, door technische problemen, ongevallen of overtraind raken, dan is goede voorlichting, behandeling en eventueel verwijzing van groot belang om zo goed en zo snel mogelijk te herstellen. Ook daarvoor is in de praktijk kennis, advies en een netwerk aanwezig. Ook eerstelijns behandeling behoort tot de mogelijkheden.
Wilt u meer weten? Op het tabblad “ Contact en tarieven ” vindt u alle benodigde informatie.